Wykłady od wizji do projektu

18 października, 2019

"W zgodzie z naturą": wykład Dorte Mandrup w Warszawie

Zarejestruj się na wykład:
Liczba miejsc ograniczona

18 października 2019 r. (piątek) o godz. 18:00.
Wydział Architektury Politechniki Warszawskiej,
ul. Koszykowa 55, Warszawa.

Dorte Mandrup to w świecie architektury postać wybitna. Jej projekty nieustannie zaskakują przełamywaniem architektonicznych konwenansów. Zdobywają uznanie krytyki i użytkowników. W 1999 roku założyła własne studio projektowe — Dorte Mandrup Arkitekter — które, dzięki swojej bezkompromisowości, zostało wybrane w międzynarodowym konkursie do zaprojektowania Centrum Icefjord. Obiekt ma stanąć do 2021 roku na Grenlandii w regionie Ilulissat, wpisanym na listę światowego dziedzictwa UNESCO. W 2019 roku Mandrup została też uhonorowana nagrodą Berlin Art Prize 2019 za jasną koncepcję i niezależną postawę, która wyróżnia ją na tle światowej architektury.

23 marca, 2018

Wykład Odile Decq zatytułowany „Architecture Thinking”

Odile Decq, nazywana „punkrockową architektką” jest nie tylko projektantką i urbanistką, ale także wieloletnim pedagogiem. Wykładała m.in. w: Paryżu, Londynie, Nowym Jorku, Montrealu, Wiedniu czy Dusseldorfie. W 2014 r. założyła własną szkołę architektoniczną w Lyonie – Confluence Institute for Innovation and Creative Strategies in Architecture. Jej pełne wyrazistych kolorów, energii i dynamiki projekty budynków użyteczności publicznej przyniosły jej międzynarodowy rozgłos i zdobyły wiele prestiżowych nagród. Odile Decq jest laureatką m.in. Złotego Lwa Biennale Architektury w Wenecji z 1996 r. za scenografię Pawilonu Francuskiego, Jane Drew Prize z 2016 r., nagrody przyznawanej za innowacyjność i nowatorskie podejście do architektury czy Architizer A+ Award, którą otrzymała w 2017 r. za wybitne osiągnięcia w dziedzinie. Projektuje przede wszystkim muzea i budynki użyteczności publicznej, bo w zawodzie architekta najważniejsza jest dla niej odpowiedzialność i misja. Do najważniejszych realizacji w ostatnich latach zalicza: Le Cargo w Paryżu (2016 r.), La Résidence Saint-Ange w Seyssins (2015), Fangshan Tangshan National Geopark Museum w Nanjing (2015 r.), GL Events Headquarters w Lyonie (2014 r.), FRAC Bretagne w Rennes (2016 r.), Phantom: Opéra Garnier’s restaurant w Paryżu (2011 r.) czy głośne MACRO Contemporary Art Museum w Rzymie (2010 r.). Podczas wykładu opowiadała o swoich najważniejszych realizacjach architektonicznych i designerskich oraz o działalności pedagogicznej. Skorzystała również z okazji, aby upomnieć się o równouprawnienie kobiet i przypomnieć, że do dzisiaj muszą one walczyć o swoje prawa zarówno w zawodzie architekta, jak i poza nim.

Pracownia Studio Odile Decq

27 marca, 2017

Wykład Jette Hopp z norweskiego biura Snøhetta pt. „People Process Projects”

Jette Hopp, architektka norweskiego biura Snøhetta, którego projekty zaskakują zarówno formą, jak i proponowanymi materiałami. Przykładem jest obserwatorium reniferów w Parku Narodowym Dovrefjell, niewielki, przeszklony pawilon wybudowany na skale, czy projekt nowej serii banknotów norweskich, na których zamiast wizerunków władców znalazły się krajobrazy nadmorskie. Do innych najsłynniejszych realizacji Snøhetty należą: gmach Opery i Teatru Narodowego w Oslo, Centrum Światowej Kultury Króla Abdulaziza w mieście Az-Zahran w Arabii Saudyjskiej, Centrum Lascaux IV we Francji czy znajdujący się w północnej Szwecji domek na drzewie nazwany „The 7th Room”. Podczas wykładu Jette Hopp przedstawiła idee przyświecające temu niezwykle cenionemu studiu, które wsławiło się projektami przestrzeni dostępnych dla użytkowników, wchodzących w relacje z przestrzenią miejską i  krajobrazem. Zasady, którymi kieruje się pracownia istotne są nie tylko podczas procesu projektowania, ale także organizacji pracy. Snøhetta wprowadziła w swoich biurach zasadę parytetu kobiet i mężczyzn. Pracownicy nie są zamknięci w swoich biurach, pracują w otwartej przestrzeni, w układzie, który pozwala na swobodny przepływ informacji między członkami zespołu. Stanowiska pracy są regularnie zmieniane. Nikt nie prowadzi projektu sam, każda realizacja to efekt współpracy wszystkich architektów. Jette Hopp kładła również nacisk na potrzebę wpisywania powstających budynków w ich naturalne otoczenie, podkreślanie piękna otaczającego je krajobrazu.

Pracownia Snøhetta

1 kwietnia, 2016

Wykład Amandy Levete z londyńskiej pracowni AL_A pt. „Collaboration, Placemaking and Craftsmanship in the Work of Future Systems and AL_A”

Amanda Levete jest jedną z niewielu kobiet w gronie światowych gwiazd architektury, laureatką nagrody Stirlinga, założycielką londyńskiej pracowni architektonicznej AL_A. Karierę zawodową rozpoczęła w 1989 r., kiedy dołączyła do awangardowej pracowni Future Systems. To właśnie zaprojektowany przez to studio budynek stadionu krykietowego Lord’s Media Centre w Londynie zdobył w 1999 r. nagrodę Stirlinga przyznawaną przez Royal Institute of British Architect za obiekt o ponadczasowych walorach estetycznych i użytkowych. W 2009 r. założyła pracownię AL_A słynącą z wyrazistych i odważnych realizacji. Do najznamienitszych projektów AL_A należą m.in.: Central Embassy – 30-piętrowa przestrzeń handlowa i hotelowa w Bangkoku, Museum of Art, Architecture and Technology w Lizbonie, MPavilion w Melbourne, Spencer Dock Bridge w Dublinie czy 10 Hills Place w Londynie. Podczas wykładu Amanda Levete, odwołując się do swojego bogatego doświadczenia architektonicznego, podkreślała istotną rolę, jaką w zawodzie architekta odgrywają rzemiosło oraz współpraca z wykonawcami. Zwracała również uwagę na wpływ architektury na współczesną przestrzeń miejską i potrzebę wskazywania klientom nowych rozwiązań.

Pracownia AL_A

26 marca, 2015

Wykład Nathalie de Vries z holenderskiej pracowni MVRDV

Nathalie de Vries jest holenderską architektką i urbanistką. Wraz z Winy Maasem i Jacobem van Rijsem założyła pracownię MVRDV słynącą z innowacyjnych, inspirowanych modernizmem projektów, które wpisują się w nurt nowoczesnej urbanistyki i architektury miast. Prace MVRDV redefiniują przestrzeń publiczną, nadając jej nowy wymiar.

Pracownia MVRDV