Stypendium praktyka

Stypendium PRAKTYKA to trzyetapowy program, którego celem jest znajdowanie najciekawszych pomysłów na poprawę jakości przestrzeni publicznej we wskazanym miejscu w Polsce. W 2022 roku jest to Gdańsk, a w nim teren zespołu hali i pochylni w byłej Stoczni Gdańskiej.

I ETAP

W pierwszym etapie Jury Stypendium z nadesłanych portfolio wybiera do 18 osób, które kwalifikuje do uczestnictwa w stacjonarnych, weekendowych, 2-dniowych „Warsztatach z Mentorem”. Warsztaty poprowadzą: Piotr Lorens (Mentor), Lucyna Nyka (WA PG), Rainer Mahlamäki (SAFA), Tomasz Sowiński (Synergia 99), Iza Burda (WA PG), Marcin Goncikowski (WA PW, K&A), Ewa Kuryłowicz (Przewodnicząca Rady Fundacji).

II ETAP

Trzy najlepsze, opracowane na warsztatach rozwiązania (indywidualne bądź zespołowe),wybrane przez Poszerzone Jury, zostają nagrodzone miesięcznymi stypendiami w wysokości po 2 tys. zł na rozwój pomysłu we wstępną koncepcję architektoniczną. Z finalistów Jury wybiera jeden, zwycięski projekt.

Skład Poszerzonego Jury:
Rainer Mahlamäki (Przewodniczący Jury)
Piotr Lorens
Lucyna Nyka
Tomasz Sowiński

Jury konkursu Stypendium PRAKTYKA:
Dorota Szlachcic
Jakub Wacławek
Aleksandra Wasilkowska
Maciej Frąckowiak
Konrad Grabowiecki
Agnieszka Olędzka

Współprowadzący Warsztaty:
Iza Burda
Marcin Goncikowski
Ewa Kuryłowicz

III ETAP

Wybrana praca jest opracowywana i doskonalona przez 4 miesiące w oparciu o stypendium w wysokości 10 tys. zł, a jej autorzy – projektanci, projektantki lub zespół –pracują nad rozwojem projektu wraz z kosztorysem, harmonogramem prac, strategią pozyskania partnerów projektu i strategią promocji. Całość jest prezentowana jesienią 2022 r. w Gdańsku.