Stypendium praktyka

2018 | Zwycięzcy

Agnieszka Dąbek – projekt „Oddział Warszawa”

Agnieszka Dąbek pracuje jako architekt w Rotterdamie. Studiowała architekturę na Politechnice Warszawskiej, Uniwersytecie Technicznym w Delft oraz w Sint-Lucas School of Architecture w Brukseli.

„Oddział Warszawa” to wizja zmedykalizowanego miasta przyszłości rodem z serialu „Black Mirror”. Ale wizja ta jest tylko pozornie odległa w czasie. Agnieszka Dąbek proponuje odważną socjologicznie zmianę myślenia projektowego. Zamiast enklaw dla seniorów czy domów spokojnej starości autorka zadaje pytanie: „w jaki sposób aglomeracja miejska jako całość da się dostosować do nowych potrzeb?”

2018 | Finaliści

Wiktor Kudzin – projekt „ Mur Gdański” Artur Zakrzewski i Konrad Weka - projekt „WY-SPODEK”

2017 | Zwycięzcy

Ewelina Wiciak i Barbara Romańska – projekt „Parawanowiec”

Ewelina Wiciak
Studentka architektury na Politechnice Wrocławskiej. W 2015 roku wzięła udział w międzynarodowej wymianie studenckiej Reseau des ecoles d’architecture francaises d’Europe centrale et orientale (REA) w Bratysławie. Pracuje w Paryżu w Dominique Perrault Architecture studio.

Barbara Romańska
Studentka architektury na Politechnice Wrocławskiej.

Podczas festiwalu Gdynia Design Days 2018 Ewelina Wiciak i Barbara Romańska prezentowały swój projekt w ramach spotkania „Swego nie znacie – problem powracającego parawaningu”.

Projekt prowokacyjny, z gatunku eksperymentalnych, bardzo dynamiczny, żyjący, wymuszający «koizolację» użytkowników plaży. Posiadający bardzo duże pole do modyfikacji oraz wykorzystujący ekologiczne rozwiązanie. Ale przede wszystkim zmuszający do refleksji oraz podjęcia dialogu nad stanem i sposobem «zagospodarowania przestrzennego» polskich plaż”.

2017 | Finaliści

Mariusz Jaworski i Magdalena Ziółkowska – projekt „Nad Balatonem”Elżbieta Szymańska i Michał Dołbniak – projekt „Most dla mostu”

2016 | Zwycięzcy

Przemysław Chimczak i Maciej Warot – projekt „Dach nasz pospolity”

Przemysław Chimczak
Współzałożyciel think co. oraz koordynator zespołu ds. colivingów, architekt, absolwent Politechnik w Warszawie, Wrocławiu i Mediolanie oraz Studiów Zarządzania Projektami SGH. Prowadzi firmę Placemakers | Architekci wynajmu zajmującą się kompleksową obsługą mieszkań pod wynajem.

Maciej Warot
absolwent Wydziału Architektury na Politechnice Śląskiej, finalista prestiżowego konkursu Archi-World Academy Awards 2017 oraz „Dyplom Roku SARP” 2017. Współpracuje z Horizone Studio od 2016 roku.

Niebywale odważny projekt, w którym rozmach pomysłu połączony został z dobrym rozeznaniem warunków lokalowych. Praca jest próbą reanimacji zadaszenia parkingu rozpiętego pomiędzy dwoma Superjednostkami, który jest jednocześnie podwórkiem dla 3000 mieszkańców sosnowieckiego osiedla Jagiellonka”.

2016 | Finaliści

Michał Bala – projekt „Garaż miejski” Magdalena Orzeł – projekt „Projekt Króliczok”

2015 | Zwycięzcy

Brygida Zawadzka i Duong Vu Hong – projekt „Hydrofun”

W 2016 roku twórcy „Hydrofunu” złożyli projekt rewitalizacji jednej z bielańskich hydroforni do Budżetu Partycypacyjnego m.st. Warszawy 2017. Projekt uzyskał odpowiednią liczbę głosów i jest w trakcie realizacji.

Nagroda za podjęcie tematu humanizacji «niechcianego» dziedzictwa blokowisk i pomysł wykorzystania potencjału niewielkich, ale licznych i rozproszonych obiektów nieczynnych hydroforni. Autorzy koncepcji proponują twórcze wykorzystanie systemu pustostanów przestrzennych, zapraszając do współudziału mieszkańców, a także tworząc różnorodny katalog scenariuszy zmian, takich jak lokalne mikro domy kultury, ogrody, place zabaw i inne przestrzenie integrujące mieszkańców. Projekt jest interesujący nie tylko ze względu na uniwersalną koncepcję architektonicznego recyclingu, ale także z powodu przedstawienia prospołecznej idei rozproszenia kultury i budowania lokalnych centrów na peryferiach miasta”.

2015 | Finaliści

Karolina Częczek – projekt „Baseny Skra”Małgorzata Dembowska – projekt „Rewitalizacja ulicy Okrzei”

Praca zdobyła szereg nagród, m.in. Oddziału Warszawskiego Stowarzyszenia Architektów Polskich i Towarzystwa Urbanistów Polskich. W 2016 r. władze Warszawy wpisały budowę kładki pieszo-rowerowej łączącej lewobrzeżną i prawobrzeżną Warszawę na osi ulic Karowej i Okrzei do planu inwestycji. Międzynarodowy konkurs architektoniczny rozstrzygnięto w 2017 r., wygrał projekt niemieckiego biura Schüßler–Plan. Kładka długości 483 m, o szerokim na 9 metrów przejściu oparta zostanie na trzech filarach tkwiących w nurcie Wisły i jednym na prawym brzegu rzeki. Inwestycja ma potrwać do końca 2020 r. lub do wiosny 2021 r.